maandag 9 februari 2009

Havermout rozijnen muffins




Een deel van de havermout in dit recept moet fijngemaald worden. Dit deed ik tot een paar weken geleden in een hakmolentje, maar deze is helaas overleden. De staafmixer die er bij hoort vertoonde ook al een paar barsten, tijd dus voor een andere.

Een van de ingredienten is piment en dat heb ik niet in huis. Daarom heb ik in plaats van de kaneel, nootmuskaat en piment, 2.1/4 t.l. speculaaskruiden gebruikt.

Het testpanel vond ze erg lekker: ze smaakte naar meer :-)

Voor 15 stuks:

75 gram rozijnen
50 gram walnoten
175 gram patentbloem
125 gram fijne havermout
1 t.l. bakpoeder
1 t.l. baking soda
3/4 t.l. zout
1.1/2 t.l. kaneel
1/2 t.l. nootmuskaat
1/4 t.l. piment
2 eieren maat M
150 gram donkerbruine basterdsuiker
240 ml karnemelk
120 ml raapzaadolie (ik heb Rapsöl/koolzaadolie gebruikt)
1 t.l. pure vanille extract

Rooster de walnoten kort in een droge koekenpan: laat ze afkoelen en hak ze grof. Giet kokend water bij de rozijnen tot ze onder staan en laat ze 10 minuten wellen. Giet de gewelde rozijnen af in een zeef en laat ze goed uitlekken.
Verwarm de oven voor op 190 °C graden. Beboter en bebloem een muffinvorm of vul het met papieren vormpjes (caises).
Maal de bloem, 75 gram havermout, bakpoeder, baking soda, zout, kaneel, nootmuskaat en de piment in een keukenmachine of hakmolen in 10-20 seconden fijn. Doe dit over in een grote kom en voeg de resterende 50 gram havermout toe. Maak een kuiltje in het midden.
Klop in een andere kom de suiker en eieren door elkaar, voeg de karnemelk, olie en vanille toe en giet het geheel in het kuiltje van de bloem. Schep met een flinke spatel het bloemmengsel van de buitenkant naar het midden tot het geheel opgenomen is in het beslag. Schep de rozijnen en gehakte walnoten door het beslag: laat het beslag 5 minuten rusten.
Schep het beslag nog een paar keer door. Schep, met behulp van een ijsschep, het beslag in de muffinvormpjes. Schuif de muffinvorm in het midden van de oven en bak de muffins in 23-25 minuten gaar.
Laat de muffins op een rooster afkoelen.

Bron: Carole Walter

woensdag 4 februari 2009

Old fashioned rum-raison cookies




Na een dag gipsklodders verwijderen van de vloer, puin in de speciekuipen scheppen en afval in vuilniszakken stoppen zodat het een en ander weer afgevoerd kan worden naar de gemeentewerf, had ik vandaag weer zin in koekjes bakken.

Voor circa 26 stuks:

150 gram rozijnen
120 gram water
60 gram donkere rum
150 gram kristalsuiker
120 gram roomboter of margarine
1 ei
245 gram patentbloem
1/2 t.l. bakpoeder
1/2 t.l. baking soda
1/4 t.l. zout

Verwarm de rozijnen in het water en de rum in een steelpannetje tot het bijna kookt. Laat het 20-30 minuten zachtjes sudderen of totdat de rozijnen volgezogen zijn en het vocht bijna is verdampt. Giet de rozijnen in een zeef en laat ze 30 minuten afkoelen. Verwarm de oven voor op 190 °C graden. Klop, met de platte klopper, de boter en suiker in 3 minuten zacht en luchtig. Mix het ei er door. Meng in een kom de bloem, bakpoeder, baking soda en zout. Schep, terwijl de mixer op stand 1 mengt, lepel voor lepel het bloemmengsel bij het botermengsel tot een stug beslag. Voeg de uitgelekte rozijnen toe aan het beslag en mix het geheel nog 30 seconden of werk de rozijnen er met de hand er door. Schep met een cookie scoop bolletjes beslag op een met bakpapier bekleedde bakplaat 5 cm uit elkaar. Druk de bolletjes licht aan met de muis van je hand. Bak de koekjes in 10-12 minuten gaar en de randjes goudbruin kleuren. Laat de koekjes enkele minuten op het bakblik afkoelen, daarna op een rooster.

Bron: Recipe Goldmine