woensdag 24 december 2008

zaterdag 20 december 2008

Perzik custardtaart




Nederlandse kampeerders schijnen bekend te staan om het meebrengen van veel proviand naar de plek van bestemming, maar ik herken dit eigenlijk niet. Wat zeg ik, in mijn eigen geval is het juist precies het omgekeerde. De laatste 3 jaar zijn wij op vakantie geweest in Zuid-Duitsland en er zijn telkens heel wat kilo's aan bakspullen daar vandaan mee naar huis genomen. Dit is niet alleen voordeliger (ons bin zunig hé), maar er is ook veel meer keuze.

Dessert Soße Vanille Geschmack ohne Kochen van Dr. Oetker is zo'n produkt wat ik in Nederland nog niet ben tegengekomen: een heel makkelijk te bereiden vanillesaus. Er gaan niet al te veel zakjes mee, want ik gebruik het enkel voor deze taart.

't Is een heel eenvoudig te bereiden taart. Het bestaat enkel uit een bodem en een vruchtenlaagje afgewerkt met slagroom en saus. De cake (bodem) wil soms nog wel iets krimpen nadat het uit de oven is gehaald. Dat geeft niets, want daar zie je niets meer van als de taart is opgemaakt.

4 eieren maat M
150 gram kristalsuiker
150 gram zonnebloemolie of een andere neutraal smakende olie
150 gram custardpoeder
2 t.l. bakpoeder
1 groot blik perziken
500 ml slagroom
2 zakjes slagroomversteviger
2 e.l. basterdsuiker
1 zakje dr. Oetker vanillesaus
250 ml multivitaminesap (Aldi)

Springvorm 28 cm Ø

Verwarm de oven voor op 180 °C graden. Bekleed de bodem van de springvorm met bakpapier en beboter en bebloem de zijkant. Mix de eieren met de suiker in 10 minuten schuimig: voeg op het laatst de olie in een dunne straal toe. Zeef de custard- met bakpoeder boven de kom en mix het goed door. Giet het beslag in de springvorm en bak de cake in circa 25 minuten gaar: de zijkant van de cake laat de vorm net los. Laat de perziken goed uitlekken en snijd ze in dunne schijfjes. Leg de schijfjes in de rondte over de afgekoelde cake. Klop de slagroom met de versteviger en suiker stijf en smeer het uit over de perzikschijfjes. Klop de vanillesaus met de sap lobbig en smeer het over de slagroom. Laat de taart een uur opstijven in de koelkast.

vrijdag 12 december 2008

Pikelets




Voordat ik dit recept op de site Taste tegenkwam, had ik nog nooit van pikelets gehoord. Het zijn uiteindelijk gewoon kleine pannenkoekjes die in Australië, Nieuw Zeeland en in sommige delen van Groot-Brittannië zo worden genoemd (Wikipedia).

Circa 18 stuks:

150 gram zelfrijzend bakmeel
of
150 gram patentbloem met
1 t.l. bakpoeder

1 e.l. basterdsuiker
185 ml melk
1 ei

gesmolten ongezouten roomboter
of
vloeibare boter

Zeef het bakmeel (of bloem met de bakpoeder) met de suiker en een mespunt zout boven een kom. Maak een kuiltje in het midden en giet hierin de melk en breek het ei erboven. Mix vanuit het midden het geheel tot een egaal beslag. Verwarm een anti-aanbak koekenpan en kwast een beetje van de gesmolten boter over de bodem. Schep hoopjes beslag in de pan en bak de pikelets circa 45 seconden tot er belletjes ontstaan op de oppervlakte. Draai de pikelets om en bak de andere kant in nog circa 1 minuut goudbruin. Serveer de pikelets met boter.

zondag 7 december 2008

Greek bread




Volgens Beth Hensperger is dit brood het meest authentiek wanneer er gecondenseerde geitenmelk wordt gebruikt, maar dit mag ook vervangen worden door gecondenseerde koeienmelk. Vervang het in ieder geval niet door gewone melk, want dat doet de smaak die het brood zou moeten hebben geen eer aan.

Oorspronkelijk is dit recept (welliswaar iets aangepast) bedoeld voor de broodbakmachine, maar in de Römertopf gaat het ook prima. Ik bak een brood graag op deze manier, omdat het dan een lekkere knapperige korst krijgt.

100 gram water -lauwwarm-
1 e.l. kristalsuiker
1.1/4 t.l. droge gist
290 gram gecondenseerde melk/koffiemelk
500 gram tarwebloem
35 gram speltmeel of volkorenmeel
1 e.l. plus 1 t.l. glutenpoeder -optioneel/ik heb het weggelaten-
1.3/4 e.l. sesamzaad
1.1/2 t.l. broodzout

Giet het water in de kom van de standmixer, los de suiker er in op, en strooi de gist er op. Laat de gist in een paar minuten zacht worden. Voeg de tarwebloem, het meel en gecondenseerde melk toe en mix met de platte klopper (KitchenAid/stand 1) het geheel goed door elkaar tot het vocht geheel is opgenomen. Verwijder de platte klopper, dek de kom af, en laat het deeg 20 minuten rusten. Rooster de sesamzaadjes in een droge koekenpan lichtbruin. Plaats de deeghaak, voeg de zout en de sesamzaadjes toe en kneed het deeg (KitchenAid/stand 2) in circa 8 minuten tot een soepel deeg dat de zijkanten van de kom loslaat. Is het deeg te nat, voeg iets bloem toe; is het deeg te droog, voeg iets water toe. Doe het deeg over in een met olie ingesmeerde kom en dek de kom af. Laat het deeg in circa 60 minuten, op een warme plaats, tot dubbele volume rijzen. Stort het deeg op een met bloem bestoven werkvlak en sla het deeg voorzichtig door. Bol het deeg op en leg het in de goed bebloemde schaal van de römertopf: snijd het een paar keer een cm diep in.



Plaats de deksel op de schaal en laat het 20 minuten rusten. Verwarm de oven ondertussen voor op 220 °C graden. Maak, vlak voor het brood in de oven gaat, de deksel aan de binnenkant nat: veeg overtollig water weg. Plaats de römertopf in de oven en bak het brood eerst 10 minuten op 220 °C graden, verlaag de temperatuur naar 205 °C graden. Verwijder de deksel na 20 minuten en bak het brood verder gaar in circa 20 minuten. Wanneer je met je vingers op de onderkant van een brood tikt, moet het hol klinken. Laat het brood afkoelen op een rooster.

maandag 1 december 2008

Rustic maple pecan date cookies




Lieverkoekjes worden hier niet gebakken, maar zoete wel. Zo ook deze! Het recept is van Carole Walter en komt uit haar boek Great Cookies. De dadels had ik in huis, maar geen pecannoten. Daarom heb ik deze vervangen door walnoten. Ahorn extract had ik ook niet en gewoon weggelaten. Het is een ontzettend makkelijk recept waarbij je geen mixer nodig hebt. Mocht je geen magnetron hebben, kun je de boter natuurlijk ook gewoon in een pannetje smelten: zorg er wel voor dat de boter niet bruin wordt.

Voor circa 40 koekjes:

170 gram ongezouten roomboter
280 gram patentbloem
1/2 t.l. zout
1/4 t.l. baking soda
60 ml ahornsiroop
1 ei maat M
30 ml sinaasappelsap
1 t.l. ahorn extract
1 t.l. vanille extract
130 gram superfijne kristalsuiker
70 gram donkerbruine basterdsuiker
75 gram pecannoten
125 gram dadels

Hak de pecannoten klein en rooster ze licht in een droge koekenpan. Ontpit de dadels en snijd ze in stukjes van een 1/2 cm. Voeg 1 t.l. patentbloem toe en hussel de stukjes los van elkaar. Verwarm de oven voor op 175 °C graden. Zeef de bloem met het zout en de baking soda: zet apart. Smelt de boter (magnetron 1.1/2 minuut op 600 watt). Roer met een houten pollepel, in een grote kom, de gesmolten boter en de ahornsiroop goed door elkaar. Roer het ei, de sinaasappelsap en de extracten er door. Voeg de suikers toe en roer het geheel tot een glad beslag. Voeg in 3 delen het bloemmengsel toe en sla vervolgens met een spatel de stukjes pecannoten en dadels door het beslag. Schep hoopjes ter grootte van een walnoot, 5 cm uit elkaar, op een met bakpapier beklede bakplaat. Bak de koekjes in 12-14 minuten gaar of tot de randjes bruin beginnen te kleuren. Laat de koekjes een paar minuten op het bakblik afkoelen, daarna op een rooster.

De koekjes blijven het langst goed in een luchtdichte trommel.